Capsule Wardrobe osa 2 - puvuston kokoaminen

Miten lähden liikkeelle kapselipuvuston rakentamisessa? 

Tee Pinterestiin oma tyylikansio, johon keräät kuvia omaa silmää miellyttävistä asukokonaisuuksista. Tällä rakennetaan pohjaa tyylille, jonka ympärille puvusto halutaan rakentaa. Jos tyylisi on jo selvillä niin hyvä, voit vain ammennella ideoita. Jos taas et oikein tiedä, mistä tykkäät niin tämä on hyvä keino selvitellä sitä. 


Täältä löytyy mun tyylikansio: Pinterest - Mun tyyli
Itselleni tästä on selvästi ollut hyötyä. Tiedän mistä pidän ja miten haluaisin pukeutua, mutta jossain vaiheessa se punainen lanka vain on hävinnyt tai katkennut. Nyt olisi tarkoitus tehdä muutos siihen asiaan. 

Mieti oman elämän aktiviteetit, joihin erilaisia asukokonaisuuksia tarvitset. Kapselipuvusto voi myös sisältää pienempiä kokonaisuuksia kuten esim. treenikapseli tai kotivaatekapseli. Tällöin voit keskittää pääpainon joko työvaatekapselille tai vapaa-ajan vaatekapselille.Sitten hommiin! 

Varaa kunnolla aikaa (ja tarvittaessa eväät!) vaatekaapin läpikäymiseen. Kolme tuntia saattaa kulua ihan siivillä =D
Lajittele vaatteet, poimi joukosta lempparit ja hyvät yhdistelmät joita jo käytät. Kuluneet ja rikkinäiset vaatteet kierrätä asianmukaisesti. Hutiostot tai muuten käyttökelpoiset, mutta sinulle vääränlaiset vaatteet kannattaa myydä kirppiksellä.

Kun lajittelu on tehty on aika koota puvusto. Kapselista tulisi löytyä seuraavat vaatekappaleet:
 • 5-9 paitaa
 • 3-6 yläosaa: jakkuja, neuleita ja muita pitkähihaisia
 • 5-7 alaosaa: housuja, hameita ja shortseja
 • 1-3 mekkoa
 • 2-4 takkia
 • 3-6 paria kenkiä
Kun runko on kasassa, mieti millaisia vaatteita sinulta puuttuu. Tee ostosuunnitelma tarvittavia vaatteita varten. Tässä on hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Jos tykkäät käydä kirpputoreilla niin nyt kannattaa hyödyntää niitä. Puuttuvat palaset saattaa löytää hyvinkin edullisesti kun tietää mitä tarvitsee.

Mikäli vierastat kirpputoreja niin kausialennusmyynneistä saa uutta edullisemmin. Tällöin pitää kuitenkin elää hieman etuajassa, sillä nyt talvialesta täydennät ensi talven puvustoasi, kesäalesta seuraavaa kesää jne. Tällöin kannattaa trendivaatteet unohtaa ja keskittyä ajattomiin, aikaa kestäviin vaatteisiin.

Jos puolestaan olet käsityöihminen ja osaat ommella/neuloa niin mikäpä mukavampaa kuin tehdä itse omat vaatteet. Tällöin saat persoonallista ja juuri sinulle sopivaa. Jos et ole ommellut aiemmin ja se kiinnostaisi niin suosittelen kokeilemaan. Aloita helpoista töistä kuten asusteet. Huivissa on vain suoria sivuja, joten onnistut varmasti.
Kun varmuus kasvaa, voit siirtyä puseroihin, tunikoihin ja mekkoihin. Kirjastosta löytyy paljon käsityölehtiä sekä kaavakirjoja, joista saat piirrettyä kaavoja.


Netin kangaskaupat ovat lisääntyneet viime vuosina hurjasti, joten kankaita on helppo tilata. Suosittelen käymään myös kivijalkakaupoissa, sillä kankaiden hypistely kuuluu asiaan =D Muista kuitenkin, että ostovaate tulee usein edullisemmaksi, sillä laadukkaiden kankaiden hinnat pyörivät 20-30€/metri tuntumassa. Itse ommellen saat kuitenkin juuri sellaisia vaatteita kun haluat ja jotka ovat mittojen mukaan sinulle sopivia. Vertaistukea ja  muita ompelumaniaa sairastavia löydät mm. FB:n Ompeluelämää -ryhmästä :)

Päivitä kapselia vuodenaikojen mukaan. Jokaiselle voi olla oma puvusto. Pakkaa tällöin "väärän" vuodenajan vaatteet pois, jotta vain oikea puvusto on käytössäsi. Näin vaatekaappisikin pysyy siistinä ja selkeänä.

Tässä muutama hyvä vinkki kun kokoat kapselipuvustoasi:
 1. Älä vertaile kapseliasi muiden kapseleihin
 2. Lahjoita/myy pois kaikki, mitä et ole käyttänyt 5 vuoteen
 3. Hylkää sesonkivärit ja pysyttele lempiväreissäsi tai vuodenaikatyyppisi väreissä
 4. Mieti mihin haluat käyttää shoppailulta ja vaatekriiseiltä vapautuvan ajan :) 
 5. Luovu vaatteista, jotka aiheuttavat sinulle mielipahaa
 6. Älä odota parempaa aikaa. Aloita nyt!
Seuraavassa postauksessa käydään sitten mun vaatekaapin kimppuun. Katsotaan onnistunko saamaan järjestystä ja tilaa sekä kaivattua selkeyttä omaan pukeutumiseen :)

Mukavaa helmikuun ensimmäistä päivää sinulle!  


7 kommenttia

 1. Olipa hyvä ja hyödyllinen postaus! Tätä projektiasi jään kyllä kiinnostuneena seurailemaan. Minullakin on seuraavana vuorossa vaatekaapin läpikäynti. Huh huh... Tsemppiä omaan puuhaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsemppiä kyllä tarvitaan, sillä luulen, että tämä ei ole ihan pikku juttu... ajatus lähtikin jo laukalle ja tässä suunnittelen koko vaatehuoneen uudelleen sisustamista pelkästään vaatekäyttöön. Nyt sinne on varastoitu kaikenlaista matkalaukuista lähtien. Sellainen walk-in-closet -tyyppinen ratkaisu olisi upea, mutta tuo huone on senverran pieni, että ei taida onnistua :(

   Poista
 2. Mielenkiinnolla seuraan :) Pitäisi itsekin tehdä kunnon kaapin siivous ja päivitys. Pidän välillä kyllä kirppistäkin, mutta paljonhan minulla on useiden vuosienkin vanhoja vaatteita, jotka ovat hyvälaatuisia ja ajattomia. Niistä ei sitten raaski luopua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva:) Itselläkin on ihan sama juttu, että parhaimman laatuiset vaatteet ovat jo iältään aika vanhoja, mutta aivan käyttökelpoisia. Ostan aika harvoin uutta ja ennemmin ompelen itselle kuin hankin kaupasta. Nyt odotankin innolla kun saan kaapit käytyä läpi, että mitä kaikkea uutta tarvitseekaan ommella!

   Poista
 3. No vautsi! Mitenkähän saisin tuollaisen itsekin aikaiseksi. Pitäisi kyllä siivota vaatekaappi sisältöä hyvinkin päivittää. Osaa ei ole tullut pidettyä vuosiin ja osaa ei edes ilkeä päälleen laittaa;) Kunhan vaan saisi aikaiseksi! Mielenkiinnolla odotan seuraavaa postausta! Kivoja helmikuisia päiviä sinulle.

  VastaaPoista
 4. Use this diet hack to drop 2 lb of fat in just 8 hours

  More than 160k men and women are losing weight with a easy and SECRET "liquid hack" to burn 2 lbs each and every night as they sleep.

  It is proven and works all the time.

  This is how you can do it yourself:

  1) Grab a drinking glass and fill it with water half glass

  2) Now learn this awesome HACK

  and you'll be 2 lbs skinnier the next day!

  VastaaPoista