Capsule Wardrobe osa 3 - kapselin värimaailma ja värianalyysi

Keskeistä kapselipuvustossa ja vaatteiden yhteensopivuuden kannalta on valita toisiinsa sopivia värejä:
 • ota tummansininen, musta tai ruskea kapselisi pääväriksi
 • valitse 1-2 neutraalia väriä kuten valkoinen, harmaa tai beige tukemaan päävärejä
 • valitse 1-2 toisiinsa sopivaa tehosteväriä, jotka sopivat myös valitsemaasi pääväriin esim. turkoosia, minttua, punaista, okraa, roosaa, violettia, vihreän eri sävyjä
 • valitse muutamia vaatekappaleita, joissa on raitaa, pilkkuja, kukkia tai muita kuvioita 
Tarkoitus on valita kapselipuvustoon pääasiassa päävärin ja neutraalien värien vaatteita ja maustaa puvustoa tehosteväreillä sekä kuviollisilla vaatekappaleilla. 

Jos halutaan vähän syventää tekemistä niin seuraava, luonnollinen askel on lähteä kokoamaan puvustoa oikeilla väreillä. Niillä jotka pukevat sinua oikeasti parhaiten, sinun omat värisi. Kaikki värit eivät sovi kaikille, siksi kannattaa selvittää, mitkä värit saavat sinut hehkumaan. 

VÄRIANALYYSI

Värianalyysi tuli 1980-luvun loppupuolella Amerikasta Suomeen. Siinä kartoitetaan henkilön omat värit ja katsotaan mitkä sävyt korostavat näitä värejä parhaiten pukeutumisessa ja meikissä. Kokonaisuuteen vaikuttavat hiusten, ihon ja silmien värit kaikki yhdessä. 

Värit jaetaan vuodenaikojen mukaan, joista kevät ja syksy ovat lämpimiä, kesä ja talvi puolestaan viileitä.  Analyysistä riippuen värivuodenajat voidaan jakaa vielä jokainen kolmeen alakategoriaan. 

Kun tietää oman värimaailmansa, välttyy helpommin virheostoksilta. Täytyy kuitenkin muistaa, että analyysissä ei ole kyse siitä, käykö sinulle punainen tai vihreä vaan mikä sävy niistä on sinulle se oikea. 

Itselleni on aikoinaan (-93) tehty CMB:n (Color Me Beautiful) värianalyysi ja värivuodenaikani oli Vaalea Kevät. Raskauksien myötä kuitenkin hiusteni väri tummui ja jotkin värit tuntuivat liian vaaleilta, joten siirryin käyttämään kirkkaampia värejä Kevään ja Kesän paletista. Nyt taas kun hiuksissa alkaa olla jo paikoitellen harmaata, siirryn jälleen vaaleampien, ehkä vähän viileämpienkin värien käyttöön. 
Tässä kansiossa on hyviä vinkkejä ostoksille: 
Täällä on myös opas työvaatekapselin rakentamiseen!
Vaalean Kevään väripaletti näyttää vaalealta, pastelliselta ja lämpimältä.


Rinnakkaisväripalettini on Vaalea Kesä, josta voin käyttää vaaleimpia, pastellisia sävyjä. Uskon, että tiedostamattaankin jokainen tietää ainakin joitain itselleen parhaiten sopivia sävyjä ilman analyysiakin. Itse olen aina tykännyt omenanvihreästä ja se onkin yksi palettini sävyistä. 

Kaupoista voi olla haastavaa löytää juuri paletin sävyisiä vaatteita. Riittää kun tiedostaa itselle parhaat sävyt ja liikkuu samoissa tummuusasteissa sekä muistaa onko viileä (sävy taittuu siniseen) vai lämmin (sävy taittuu keltaiseen). 


Lupailin jo edellisessä tämän aiheen postauksessa, että käymme vaatekaappini läpi. No homma ei ollutkaan ihan niin yksinkertainen eli aikaa ei vain ole ollut. Ensi viikolla alkaa loma, joten silloin tartun tuohon projektiin ja pääsette näkemään miten se oikein onnistui vai onnistuiko :) 

Aurinkoista maaliskuun ensimmäistä sekä mukavaa lomaa kaikille, jotka sen huomenna aloittavat! 


6 kommenttia

 1. Tämä on kiinnostava postaussarja, kiitos vinkeistä! Odottelen kovasti vaatekaappisi esittelyä. :)

  VastaaPoista
 2. Kiva, että kiinnostaa�� mukava tätä on kyllä tehdäkin. Kauhunsekaisin tuntein lähestyn tuota vaatekaapin läpikäyntiä ��

  VastaaPoista
 3. Iän vaikutusta omiin väreihin olen pohtinut minäkin, mutta toistaiseksi - vaikka harmaita on jo paljon - samat talvityypin värit toimivat yhtä hyvin kuin ennenkin. Ja toisaalta, minulle värianalyysi tehtiin hiukset peittäen, joten niiden väri ei taida se olennainen asia. Tosin aikaisemmin, kun vielä värjäsin hiuksia, hiusvärillä pystyi hieman huijaamaan, että itselle ne hieman epäedullisimmatkin värit näyttivät ihan hyviltä, että miten tämä nyt sitten menee... Oli nyt niin näin tai näin, minäkin uskon, että itselle sopivia värejä löytää ihan ilman analyysiäki. Esimerkiksi äitini on aina osannut valita itselle sopivat värit luontojaan, joita minä sitten parhaani mukaan samat värit perineenä yritän matkia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että hiusvärillä pystyy hieman huijaamaan. Toisaalta eiköhän pääasia kuitenkin ole se, että pukeutuu niihin väreihin missä tuntee olonsa hyväksi:) Käytän itsekin sellaisia värejä jotka eivät niitä pukevimpia minulle ole kuten esim. musta. Olen kuitenkin päättänyt, että koitan lisätä vaatekaappiini myös niitä parempia värejä. Toki kesää kohden pukeutumisessa muutenkin lisääntyy värien käyttö. Viimeisimmät vaatehankinnat tein kyllä oman väripalettini mukaan :) Mukavaa viikonloppua Sinulle ♥

   Poista
 4. Odottelen mielenkiinnolla jatkoa :) Minäkin olen käynyt joskus värianalyysissä, mutta en nyt muista, mikä olen. Väripaletti minulla on vielä tallella. Mukavaa tulevaa naistepäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkoa tulossa! Kiva, että kiinnostaa :) Mukavaa viikonloppua Sinulle ♥

   Poista