Lankojen värjäystä elintarvikeväreillä

Kerroinkin jo aikaisemmin, miten kokeilin lankojen värjäystä punajuuriliemellä. Innostuin värjäämisestä niin, että pakko oli kokeilla muutakin. Siispä kaivelin keittiönkaapista loput elintarvikevärien jämät ja hankin kaupasta pari lisää, jottei heti loppuisi kesken. Ammensin ohjeita netistä ja youtubesta kunnes uskalsin alkaa hommiin. Tätä varten puretin langat etikkavedessä kuten aikaisemminkin.

Ensimmäiseksi kokeilin keltaista elintarvikeväriä. Lorauttelin sitä aika reippaasti ajatuksena saada intensiivinen väri. No väriä tuli liikaa eikä se kaikki imeytynytkään lankoihin. Toki dippasin vain osan lankavyyhtistä väriliemeen.



Nostin langat pois ja huuhtelin juoksevan veden alla kunnes väriä ei enää irronnut huuhteluveteen. Lisäsin keltaisen värin joukkoon sinistä elintarvikeväriä, jotta sain liemestä vihreää.


Sitten vain vyyhtien värjäämätön pää liemeen. Vähän huiluttelin vyyhtiä, jotta saisin liukua tuohon värien vaihtumiskohtaan. Sitten jätin imemään väriä itseensä. Tässä se onnistui vähän paremmin. Kun olin tyytyväinen värin sävyyn, huuhtelin vyyhdit samoin kuin edellä.
Lopputuloksena hyvin hailakka keltainen ja liuku turkoosiin.


Edelliseen värjäysliemeen lisäsin vielä punaista väriä ja ajattelin, että jotain ruskeahkon epämääräistä siitä varmaan tulee. Yllätyinkin erittäin positiivisesti, sillä väri olikin paljon kauniimpi!


Tähän liemeen upottelinkin sitten useamman vyyhdin, joihin väri imaisi kivasti ja tuli hyvä liuku.



Värjäsin vielä punaisella värillä ja samalla liukuperiaatteella muutaman vyyhdin.




Näistä olisi tarkoitus vielä neuloa pienet mallitilkut, jotta näen miten väri kulkee. Kaikki langat tulevat kyllä käyttöön, vaikka ei näitä isoja määriä aina yhtä ole.

Kesällä olisi tarkoitus sitten kokeilla kasvivärjäystä. Siitäkin tule jännittävää! Oletko kokeillut?

Nyt lähden jatkamaan neulomista. Sain viimeinkin aloitettua uuden käsityön ja siitä tulee kyllä aika kiva. Sen etenemistä voit seurailla Instagram -tililtäni mikäli kiinnostuit. Linkki löytyy sivupalkista.  Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle ja toivotaan, että ensi viikosta tulisi viimeinkin keväinen ja edes vähän lämpimämpi kuin kulunut viikko oli!




8 kommenttia

  1. Tää värjääminen on kyllä aika hitti tällä hetkellä, ihan jo itsekin innostuu. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tuntuu olevan :) On tämä kyllä aika mukavaa hommaa. Kannattaa kokeilla! Samoin kasvivärjäystä odotan innolla kunhan kesä etenee ja pääsee keräämään kasveja :)

      Poista
  2. Kivan näköistä hommaa. En ole koskaan kokeillut edes sienivärjäystä. Mukavaa helatorstaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin siitä, että miten vaivatonta tämä lopulta oli. Toki aikaa meni, mutta luulin paljon vaikeammaksi hommaksi. Onneksi tuli kokeiltua!

      Poista
  3. Tosi jännittävää, mitä sieltä kattilasta sitten löytyy! Mulla on ollut jo vuosia toiveissa kasvivärjäys, ehkä jonakin kesänä, kun kiireet joskus vähän helpottaisivat. Meillä on ollut nyt kahden vuoden välein muuttoja jo pitkään juuri kesän alla ja viime kesä meni Amerikassa, tänä kesänä taas muutto. En tiedä, josko joskus osaisi rauhoittua paikalleen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvivärjäystä on kyllä kokeiltava kun sekin kuulostaa niin mielenkiintoiselta ja erilaiselta prosessilta. 😊
      Tehän olette muuttamisen ammattilaisia jo😅 itseä ajatuskin muuttamisesta uuvuttaa, sillä tavaraa on vuosien mittaan kertynyt aika lahjakkaasti... Jospa se elämä joskus rauhoittuisi sen verran että ehtisit kokeilemaan vaikka sitten tätä kasvivärjäystä 😊

      Poista
  4. Vautsi! Olenkin jo parina päivänä miettinyt, milloin saisin aloitettua tämän kesän värikokeilut. On tuolla yksi pieni satsi valkoista nallelankaa jo valmiiksi pureutettuna viime kesältä:) Olen parina menneenä kesänä värjännyt sekä elintarvikeväreillä että kasveilla. Pieniä määriä ja kokeilumielessä, koska se on vaan niin hauskaa :) Jos kiinnostaa, käy kurkkaamassa SatunTuuliassa kesältä 2019 ja 2018.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun kävin katsomassa sun värjäysjuttuja niin tuskin maltan odottaa että pääsen kokeilemaan!

      Poista