Lankojen kasvivärjäystä osa 3 : Pietaryrtti

Kolmannen kasvivärjäyskokeilun tein nappikukalla eli pietaryrtillä. Tavoitteena oli jokin keltaisensävy. Ensimmäiset kukinnot keräsin Seinäjoelta kun olimme siellä sukuloimassa ja takapihan metsikön reunasta kukat bongasin. Itselle oli jäänyt mielikuva harvinaisesta kukasta, kun lapsuudesta muistin vain yhden paikan jossa sitä kodin pihapiirissä vähän kasvoi. Onneksi todellisuus oli jotain ihan muuta ja pietaryrttiä kasvoikin paikoin todella laajasti teiden pientareilla. Jopa nykyisen kotitien varrelta sain poimittua tätä värjäystä varten tarvittavat kukat. Niin sitä näkee kun avaa silmänsä! 


 

Tähän värjäykseen keräsin n. 900g pietaryrtin kukintoja, jotka laitoin teräskattilaan ja päälle vesijohtovettä niin että peittyi. Keittelin kukintoja reilun tunnin ajan jonka jälkeen liemi sai jäähtyä. Tässä menikin pari päivää ennenkuin pääsin jatkamaan, jolloin siivilöin ensiksi kukinnot pois. Liemi oli ihan pissan väristä...

 

 

Rohkeasti kuitenkin laitoin kastellut langat, Lankavan Sulava ja Sujuva, liemeen ja lämmittelin sen n. 40 asteeseen. Nostin langat pois ja lisäsin alunaa 20g. Liemi muuttui heti kauniin keltaiseksi, aivan kuin pietartyrtin kukintokin on! 

 

 

Liemi pääsi välillä oikein kunnolla kiehumaan kun sateessa sitä keittelin. Jouduin nostamaan kattilaa välillä pois tulelta kokonaan kun pelkäsin lankojen huopuvan. Onneksi niin ei käynyt ja sain värjäyksen sateesta huolimatta tehtyä kunnialla loppuun. 

Lopuksi huuhtelin langat ja pesaisin ne Marseille-saippualla. Nyt en lisännyt etikkaa viimeiseen huuhteluveteen. Lopputulokseen olen aivan rakastunut ♥ 

 

Olisin halunnut tällä värillä kokeilla vielä jälkivärjäystä, mutta loma loppui ja työt sotki suunnitelmat! Niinpä se kokeilu jää ensi vuoteen. Jokatapauksessa pietaryrtillä tuli niin kaunis väri, että tällä täytyy värjätä lisää lankaa! 



6 kommenttia

  1. Tää on ihana keltainen, vähän niin kuin Novitan 7 veljestä esikko :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä kyllä onkin samansävyinen! Oon ehkä rakastunut tähän väriin 💛

      Poista
  2. Oi että tuli kaunista. Käsityökoulussa värjäsimme myös lankoja, toki kangasväreillä. Mukavaa puuhaa. Jatkoa vielä seuraa tämän lukukauden aikana. Ehkä minä kokeilen vielä kasveillakin värjäystä. Mukavaa keskiviikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt haluaisin kokeilla seuraavaksi reaktioväreillä värjäämistä. Niilläkin saa aikaan upeita värisävyjä 😊 Mukavaa keskiviikkoa sinullekin!

      Poista
  3. Onpa kaunista! On ollut kiva seurata näitä kasvivärjäilyjäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla 😊 vielä olisi ainakin yksi kokeilu jäljellä😉

      Poista