Lankojen kasvivärjäystä osa 4: Marja-aronia

Viime viikolla pääsin viimein kokeilemaan marja-aronialla värjäämistä. Odotukset värien suhteen olivat korkealla ja haaveissa marjapuuron värit. 

Meillä tonttia kiertää jokaisella reunalla aroniapensaat, joten kauas ei tarvinnut lähteä poimimaan. Aika nopsaan kattila täyttyikin ja punnituksessa marjoja olikin 2,2 kg.

 


 

 Tähän värjäykseen käytin pihalammen vettä. Jälleen kattilaan niin, että marjat peittyi. Olisi saanut olla reilumminkin, huomasin sen myöhemmin. Keittelin marjoja n. 1,5 tuntia. Hyvin niistä väriä irtosi, ihan kuin olisi soppaa keitellyt! Siivilöin marjat pois ja annoin liemen jäähtyä. Siivilöin vielä uudella vedellä kertaalleen keitetyt marjat ja heitin lopun mäskin toiseen kattilaan. Keittelin sitä n. puolisen tuntia hiljaisella tulella. 

Värjättävät langat olivat Lankavan Mukava, Sujuva ja Sulava sekä Schachenmayr Regia for hand-dye, kimallelanka (75% villa, 25% polyamidi) ja Pirtin Kehräämön 100 % harmaa villalanka. 

 





 

 Laitoin vedessä lionneet Regian, kimallelangan ja Sulavan ensimmäiseen väriliemeen ja nostin lämmön lähelle 50 astetta. Nostin langat pois ja lisäsin 30g alunaa. Liemi meni heti punaisesta violetiksi. Vähän harmitti, sillä punertavampi väri olisi ollut niin kiva. 

 


 

Toiseen liemeen laitoin 100% harmaan villalangan sekä Lankavan  Mukavan. Jätin tuon Lankavan Sujuvan värjäämättä kun lientä oli liian vähän.  Kun liemen lämpötila nousi 50 asteeseen lisäsin 15g alunaa. Sama ilmiö toistui tässäkin kattilassa ja punainen muuttui violetiksi. 

Kun kattila alkoi kiehumaan niin eka kattilassa väri muuttui punertavammaksi uudelleen. Molemmat kattilat kiehuivat reippaan tunnin ajan. Annoin jäähtyä seuraavaan aamuun. 

Huuhtelin langat ja pesin Marseille-saippualla. Viimeiseen huuhteluveteen lisäsin hieman etikkaa. 

Lopputulema: ensimmäisen kattilan langat ovat vähän punertavampia kuin kahteen kertaan keitetyssä liemessä värjätyt langat. 



Harmaasta 100% villalangasta tuli hennosti lilaan vivahtava. Tämä saattaa mennä vielä uudelleen värjäykseen, sillä en ole ihan varma tykkäänkö tuosta väristä. Voisi olla voimakkaampikin. 



Tästä kimallelangasta sen sijaan tuli aika herkku! Väri on ihana purppura ja glitteri nousee kivasti esiin. Kuvassa väri ei tosin näytä ihan siltä miltä luonnossa.



Tässä oli viimeiset kasvivärjäykset tältä kesältä. Paljon oppi tästäkin hommasta, lähinnä kokeilun kautta. Aikaa vievää puuhaa tämä on, se ehkä vähän yllätti. Lopputulosta ei pystynyt ennustamaan yhdelläkään kertaa ja se toi oman jännityksensä värjäykseen. Kovin montaa pettymystäkään ei onneksi  joukkoon mahtunut, joten ehdottomasti ensi kesänä kokeilen uudelleen. Pitäisi vielä saada niitä punertavia värejä, jotka nyt tuosta värisuorasta puuttuu. 

Nyt pitääkin sitten keksiä mitä näistä kaikista langoista oikein tekisi :) Käytössä vasta näkee, miten värit kestävät pesujen myötä. Se mahtaakin olla ihan oma lukunsa ja jutun aihe. 

Ja hei oletkos muistanut että Kässämessut netissä alkaa tänään?? Puolilta päivin täytyy taas olla valmiina asemissa. Metsästän lankoja seuraavaa projektia varten, jospa messuilta löytyisi. 

Mukavaa perjantaita sinulle! 

8 kommenttia

  1. Olet kyllä ollut ahkera! Itse en ole varma, miten osaisin suhtautua jännitykseen, mitä langoista lopulta tulee... Kivoja värejä kyllä mielestäni tuli tästä marja-aroniastakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haaveilin tästä jo talvella ja olen kyllä tyytyväinen, että sain kokeiltua. Enkä usko värjäysjuttujen jäävän tähän. Reaktiovärit houkuttelisi myös kokeilla:) Tykkään itsekin aronian väreistä, vaíkka odotin jotain muuta ja täytyy myöntää, että violetti ei oikein ole lempiväri. Jokatapauksessa langat varmasti tulee käyttöön :)

      Poista
  2. Samaa ajattelin kuin Teresa. :) Olen niin tarkka käyttämistäni väreistä, etten ehkä kestäisi jännitystä, mitä padasta tulee. :D Mutta nämä ovat kyllä kauniita värejä, että kyllä kannatti jännittää. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, että tuskin kahta samanlaista lankaa saa eri kerroilla värjättyä vaikka kuinka tekisi samalla ohjeella. Siinä se homman mielenkiintoisuus osittain piileekin :) Nyt jo omakin silmä on näihin väreihin tottunut ja mielessäni olen väriyhdistelmiä jo tuleviin neulomuksiin tehnyt :)

      Poista
  3. Aivan ihania värejä olet saanut aikaiseksi 🤍 Alunan olen huomannut saavat marjamehun kaltaiset värit muuttumaan sinertäviksi (ja punasipulin punaisen mehun vihreäksi).
    Itse olen useampana vuonna värjännyt ihan pieniä määriä ja paraikaa yritän saada sukkia niistä lankanöttösistä neulottua :) Mukavia syyspäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu ♥ Jännä tuon alunan kanssa, kun pietaryrtillä värjätessä se teki vihertävänkeltaisesta aivan ihanan kirkkaan keltaisen. Tässä ajattelin sen kirkastavan myös, mutta toisin kävi. No tämähän on selkeästi niin, että sitä saa mitä annetaan =D Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  4. Onpa taas ihania värejä <3 Tuo värjäys on kyllä varmaan niin mukavaa. Mukavaa lokakuuta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa hommaa se kyllä on ja lopputulos tälläkin kertaa ihan kiva. Seuraavat värjäilyt pitääkin tehdä sitten sisätiloissa ja toisenlaisilla väreillä =D Insipiroivaa lokakuuta sinulle ♥

      Poista