Näin neulon villasukat

 Minulta pyydettiin ohjetta perusvillasukkiin, joten jaan sen tännekin. 


Näin neulon villasukat

Koko n.38 

Tarvikkeet:  

  • Villalankaa esim. Novita 7 veljestä, mallissa käytetty Schachenmayr Regia Stockholm Color, tiheys 20s ja 28 krs  
  • sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan

 Mallineuleet:

  • Joustinneule suljettuna neuleena :*2o,2n* tai *1o,1n* tai *3o,1n*, toista *--* 
  • Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein. 

 

Luo 48 silmukkaa ja jaa ne tasan neljälle puikolle, 12 kullekin. Kerros vaihtuu aina 1. ja 4. puikon välissä. Neulo haluamaasi joustinta suljettuna neuleena haluamasi korkeuden verran. Mallisukan joustin on 2o, 2n ja kerroksia on 8, sillä neuloin näistä nilkkasukat.

 


 


Kun joustimen korkeus on sopiva, on aika aloittaa kantapää. Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle. Näin silmukat jakautuvat kolmelle puikolle seuraavasti: 12-12-24. Käännä työ ja neulo nyt kaikki 24 silmukkaa nurin. Käännä työ ja aloita vahvistettu kantapää.


 

Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo seuraava oikein. Jatka näin kierros loppuun saakka. Käännä ja neulo nurjalla puolella silmukat nurin. Neulo kunnes kierroksia on 24 eli nostettujen silmukoiden kerrosmäärä on 12. Näin itse sen helpoiten lasken. 

 


Kun olet viimeksi neulonut nurjan puolen silmukat on aika aloittaa kantapohjan kavennukset. Jatka samaa vahvistettua neuletta ja neulo kunnes jäljellä on enää 9 silmukkaa. Tee sitten ylivetokavennus eli nosta 1 silmukka neulomatta, neulo seuraava oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ. Nosta 1s, neulo seuraavat silmukat nurin kunnes jäljellä on 9s. Neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ. Jatka samalla lailla niin, että sivu silmukat vähenevät joka kierroksella, mutta keskisilmukat pysyvät samana eli 8.

 


Kun sivusilmukat loppuvat on kantapohja valmis. Jaa nyt nämä silmukat kahdelle puikolle niin, että molemmille tulee 4s. Neulo 4. puikon silmukat niin että saat langan keskelle. Nyt käytössä on taas 4 puikkoa. 

Poimi 1. puikolle nyt kantapohjan 4 silmukan lisäksi kantalapun sivusta yhteensä 13 silmukkaa. Voit joko vain poimia nämä tai neuloa suoraan. Itse suosin jälkimmäistä tapaa. Eli tällöin vedän langan reunasilmukan läpi ja silmukka on valmis.

 


Neulo seuraavaksi 2. ja 3. puikon silmukat oikein ja poimi/neulo kantalapun toiselta sivulta samoin 13 silmukkaa ja neulo loput 4s. Sukan pitäisi näyttää nyt tältä:

 


Näillä 58 silmukalla jatketaan sileää neuletta. Samalla aloitetaan kiilakavennukset eli neulotaan 1. puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 4. puikon alussa tehdään ylivetokavennus. Kavennukset toistetaan joka 2. kierroksella kunnes silmukoita on kaikilla puikoilla jäljellä 12.

 


Nyt jatketaan sileää neuletta niin pitkästi, että pohjan pituus on n. 20cm tai kun pikkuvarvas peittyy. Tähän löytyy hyvä mittataulukko esim. Lankamaailman sivuilta: 

Sukkataulukko

Kun pohjan pituus on sopiva, on aika aloittaa kärkikavennukset. Voit tehdä joko nauhakavennuksen tai sädekavennuksen.

 

 
Nauhakavennus: 

Neulo 1. puikon silmukat kunnes jäljellä on 3s. Neulo 2 oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. puikon ensimmäinen silmukka oikein ja tee sen jälkeen ylivetokavennus. Neulo loput silmukat oikein. Neulo 3. puikon silmukat kunnes jäljellä on 3s. Neulo 2 oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 4. puikon ensimmäinen silmukka oikein ja tee sen jälkeen ylivetokavennus. Neulo loput silmukat oikein. Tee kavennukset tällä tavoin joka 2. krs kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 6s. Tee sen jälkeen kavennukset jokaisella kierroksella. Kun jokaisella puikolla on jäljellä enää 2s, katkaise lanka ja vedä kaikkien silmukoiden läpi. Kiristä ja päättele sukat.

 Sädekavennus: 

Neulo jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2 silmukkaa yhteen. Eli 4s oikein, 2s oikein yhteen, 4s oikein ja 2s oikein yhteen = 40s. Neulo nyt 4 välikierrosta ilman kavennuksia. Neulo jälleen jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2 silmukkaa yhteen = 32s. Neulo nyt 3 välikierrosta ilman kavennuksia. Jatka tällä lailla niin, että välikierrosten määrä vähenee aina yhdellä kunnen jokaisella puikolla on enää 2 silmukkaa. Katkaise lanka n. 10 cm:n mittaiseksi ja vedä se kaikkien silmukoiden läpi. Kiristä ja päättele sukat. 

Tältä näyttää sädekavennus: 

 


Lopuksi voit kostuttaa valmiit sukat ja muotoilla ne vaikka sukkaplokkien avulla muotoonsa. Näin pinnasta tulee tasainen. Voit myös höyryttää valmiit sukat kostean liinan läpi höyrysilitysraudalla. Älä kuitenkaan paina vaan höyryttele kevyesti, jottei silmukat litisty. 

Varren korkeutta ja joustimen mallia muuntelemalla saat helposti samalla ohjeella erinäköisiä sukkia. Leikittele rohkeasti väreillä, sillä villasukkien ei tarvitse olla tylsiä! Instagramista ja Pinterestistä löytyy kyllä ideoita jos itsellä ei aina sytytä :) 

Aurinkoista viikonloppua Sinulle! 

 

Ei kommentteja